‹ Terug naar home

Maatwerk

Workshops, voorstellingen en overig maatwerk.

Projecten voor scholen, kinder- & jongerenwerk, bedrijven en andere doelgroepen.

Voor veel van onze projecten komt het sociale aspect van theater om de hoek kijken: samenwerken, voor jezelf opkomen, jezelf presenteren en vertrouwen in elkaar. Door op een spelende wijs met elkaar aan de slag te gaan met theater zorg je ervoor dat iedereen iets nieuws doet. Voor veel mensen is theater onwennig en nieuw, en sowieso zal de groep niet gewend zijn met elkaar theater te maken. Daardoor stimuleer je de sociale vaardigheden van alle leden van de groep, om er samen voor te zorgen dat er iets moois ontstaat. Wij werken altijd vanuit de fantasie en kracht van de deelnemers, en daarom is het een mooie manier om op een positieve, veilige en vrolijke manier van allerlei  sociale vaardigheden aan te leren.

 

Scholen

Jeugdtheaterschool Wonderboom wordt regelmatig gevraagd voor projecten op (basis)scholen. Om je op ideeën te brengen, schetsen we onderstaande mogelijkheden. Voor meer informatie en een prijsopgave kunt u contact met ons opnemen via info@wonderboom.nl.

 • Workshop kennismaking met theater. Voor leerlingen die nog nooit met theater in aanraking zijn geweest.
 • Workshop(reeks) theatersport. Op een speelse en laagdrempelige manier improviseren met jouw klas. 
 • Workshopreeks theater. In een reeks van ongeveer vier lessen werken we vanuit de fantasie van de leerlingen toe naar een korte presentatie voor de ouders/verzorgers.
 • De eindvoorstelling van groep 8. In een aantal lessen helpen we jouw klas om hun eindvoorstelling neer te zetten. Musical, improviserend of enkel tekst, we helpen jullie erbij!
 • De school speelt! In een reeks lessen werken we met de hele school toe naar een gezamenlijke voorstelling. Elke klas voegt een deel van het toneelstuk toe.
 • Iets anders op maat. Al naar gelang van uw wensen maken we een speciaal programma voor jouw klas of school.

Met deze basismethodes valt een keur aan onderwerpen te behandelen. Hierbij een aantal voorbeelden uit het verleden:

 • Een afscheidsproject van een docente. Met de hele school (60 leerlingen) maakten we een locatievoorstelling waarbij we scenes geinspireerd op de reislustigheid van de docente, herinneringen aan de docente en haar karaktereigenschappen in spel brachten. We liepen een route door de school en de wijk waarbij we van de ene naar de andere scene gingen, onderweg verrast door vrolijke intermezzo's. OBS De Wierde, Adorp.
 • Reis door de tijd. Met de hele school maakten we een voorstelling over verschillende tijden, gekoppeld aan het Da Vinci project van de school. Per klas werden onderwerpen gepakt zoals 'De Toekomst', 'Jagers en verzamelaars', 'Grieken en Romeinen' en met de kleuters hoe het dagelijkse ritueel gaat 'Hier en Nu'. Vervolgens stapten alle ouders van de school van 200 leerlingen in het tijdreisvliegtuig voor een grote gezamenlijke voorstelling! OBS De Octopus, Eenrum.
 • Kennismaking met theater door groep 4. In een vrolijke workshop mochten de leerlingen van groep 4 hun fantasie de vrije loop laten. OBS De Tiggeldobbe, Winsum.
 • Cultuurdagen. Diverse scholen zetten ons in tijdens hun cultuurdagen. HHC Wehe den Horn,  HHC Uithuizen, OBS De Octopus, Eenrum.

Deskundigheidsbevordering

Naast ons aanbod voor de kinderen helpen we ook jou als docent met deskundigheidsbevordering. Door actief mee te helpen tijdens het proces om bijvoorbeeld een voorstelling te maken krijg je al veel mee. Met coaching van onze kant is het leereffect nog sterker. Daarnaast kunnen we ook lesprogramma's opzetten om met het hele team concreet bezig te gaan met deskundigheidsbevordering voor het vak theater.

 

Kinder- & jongerenwerk

Tijdens projecten voor kinder- & jongerenwerk is het sociale component misschien wel het sterkst. Theater nodigt de deelnemers uit om met elkaar samen te werken, elkaars kracht te zien en misschien zelfs geinspireerd te raken door elkaar.  Met theater als kathalisator kunnen we diverse onderwerpen aan bod laten komen. Hier wederom wat voorbeelden van onze mogelijkheden. Kinder- en jongerenwerk is maatwerk; neem contact met ons op om vrijblijvend met elkaar te brainstormen via info@wonderboom.nl.

 • Workshop kennismaking met theater en elkaar. Op een speelse manier laten we de deelnemers improviseren en terwijl ze bezig zijn met theater, leren ze elkaar beter kennen.
 • Workshop(reeks) theatersport. Ook hierbij leren de deelnemers elkaar op een vrolijke, laagdrempelige wijze kennen en elkaars krachten in te zien. Erg geschikt voor groepen waarbij theater een ver-van-mijn-bed-show is.
 • Voorstelling met elkaar. Vanuit de fantasie van de deelnemers maken we een voorstelling over onderwerpen die hun aangaan: liefde, sex, drugs, noem maar op. Dit kan in een aantal lessen in diverse weken, of juist in een week stevig met elkaar bezig. Een gezamenlijke voorstelling brengt meer inzicht in hun eigen ideeen en vormt een kathalysator voor wat de deelnemers bezig houdt.
 • Iets anders op maat. Al naar gelang van jullie wensen maken we een speciaal programma voor jouw doelgroep.

 

Bedrijven

Wat we met kinderen doen, kunnen we natuurlijk ook met volwassenen. De effecten van theater zoals we gewend zijn bij kinderen, spelen uiteraard ook als je met jouw medewerkers aan de slag gaat. Theater biedt een uitstap van de gewone gang van zaken en creëert openingen voor hernieuwd contact: een impuls voor creativiteit, de boel opschudden, open staan voor elkaar en anders naar elkaar kijken. Wederom is er een keur aan onderwerpen en methodes die we in kunnen zetten: workshops om elkaar te leren kennen, workshops over een specifiek onderwerp of samen werken aan een voorstelling. Van professionele trainingen om specifieke vaardighedenaan te leren tot een gezellige creatieve middag met uw collega’s. Neem contact op via info@wonderboom.nl voor de mogelijkheden. Hierbij enkele voorbeelden uit het verleden.

 • Workshopweek 'Out of the box'. Voor een nieuw creatief team werd een weekprogramma ontwikkeld met allerlei ongewone workshops. Het doel was losmaken, out-of-the-box denken, activiteiten aangaan die normaal niet aangegaan werden en zodoende een hecht team creëeren. Jeugdtheaterschool Wonderboom zorgde voor het theater-component waarmee deze week werd ingeleidt. RDW
 • Workshop theatersport. Een laagdrempelige manier om met theater in aanraking te komen, waarbij het gaat om samenwerken, (zelf)vertrouwen, open staan naar elkaar, overtuigingskracht en met plezier falen. Opschudden en open staan naar elkaar. New Nexus
 • Workshop maskers. Hierbij wordt er gewerkt wat een masker met je doet. Een stilstaand masker zorgt ervoor dat je lichaam veel meer gaat vertellen. Je komt meer in contact met je lichaam en wederom gaat het om samenwerken en open voor elkaar staan. New Nexus

Sponsoring

Vaak zijn onze workshops onderdeel van de tegenprestatie voor sponsoring. Om onze kwaliteit hoog te houden en theater beschikbaar te houden voor alle kinderen en jongeren in het Hoogeland is het fijn om ondersteund te worden door gemeentes en het bedrijfsleven. Kijk voor meer informatie over de sponsoringsmogelijkheden op Vrienden van Wonderboom.

 

Andere doelgroepen

Staat jouw organisatie er niet tussen? Of wil je als particulier aan de slag? Ook jou kunnen we van dienst zijn. Neem contact t op via info@wonderboom.nl voor de mogelijkheden en een prijsopgaaf. Hierbij wat voorbeelden van doelgroepen waarmee we gewerkt hebben.

 • Novo Noord-Groningen. Voor de Prokkel van 2017 hebben we in vier plaatsen (Appingedam, Delfzijl, Uithuizen en Winsum) met de cliënten van de NOVO een voorstelling gemaakt over sprookjes. In een middag tijd zijn sneeuwwitje en de zeven geitjes prachtig neergezet en hebben de cliënten de kans gekregen zich van een andere kant te laten zien. We hebben hiervoor de zilveren Prokkel ontvangen, een prijs voor de leukste prokkelactiviteit.
 • Kinder- en verjaardagsfeestjes. Ook voor volwassenen!